Reisebrev fra ELSAs vinterskole i Innsbruck

Jusstudent Stian Reitan deltok vinteren 2018 på ELSA Innsbruck sin vinterskole om sportsrett. Under kan du lese reisebrevet hans. 

ELSA Law Schools arrangeres hvert år av lokale ELSA-grupper over hele Europa. Skolene holder høy faglig kvalitet og har et innholdsrikt sosialt program, samtidig som de er svært billige. Les mer om ELSA Law Schools og søknadsprosessen her. Akkurat nå kan du søke på en rekke forskjellige skoler. Søknadsfristen er 22. april

Hei,

Mitt navn er Stian J. Reitan, og fullfører til våren 2. avdeling ved Universitetet i Tromsø. I februar i år deltok jeg på Winter Law School i Innsbruck. Dette var fjerde gang ELSA Innsbruck arrangerte vinterskole med temaet Sports Law.

ELSA arrangerer både sommer- og vinterskoler hvert år. Dette er en fantastisk mulighet til å lære mer om et fagområde som interesserer deg, samtidig som du møter og blir kjent med jusstudenter fra andre land.

Rammen for det faglige opplegget knyttet seg til Sports Law. Vinterskolen startet med en generell introduksjon og plassering av rettsområdet. Internasjonalt er sportsrett anerkjent som en egen rettslig disiplin. Idrettsutøvere må forholde seg til alminnelige lover, men er også forpliktet til å følge regler og retningslinjer gitt av idrettsforbundene og de internasjonale organisasjonene. Som eksempel kan nevnes fotballspillere. En europeisk fotballspiller har en kontrakt med en klubb. Klubben har forpliktelser til det nasjonale fotballforbundet. Det nasjonale fotballforbundet forplikter å følge reglene gitt av UEFA, som er det europeiske fotballforbundet. UEFA er igjen underlagt FIFA, som er det øverste organet som fasetter reglementet for sporten. Således er en fotballspiller gjennom sin kontrakt forpliktet til å følge de internasjonale reglene gitt av FIFA. I tillegg må vedkommende forholde seg til de alminnelige lovene som gjelder i landet man bor og jobber. Dermed kan blant annet arbeidsrett komme til anvendelse overfor en fotballspiller som har kontrakt med en klubb i Norge. 

I løpet av uken i Innsbruck hadde vi mellom 4-8 timer med undervisning hver dag. Det akademiske programmet ble i år noe dårligere ettersom vinterskolen ble arrangert samtidig som OL i Pyeongchang. Flere av de faste foredragsholderne var opptatt med arrangeringen og gjennomføringen av de olympiske leker. Vi fikk likevel god innføring i antidoping-reglene til WADA og nærmere innblikk i hvordan den internasjonale voldgiftsretten for sport, CAS, behandler og avgjør tvister innen sport. I tillegg ble en hel dag satt av til å se nærmere på hvordan eierne av skianleggene i regionen er erstatningsrettslig ansvarlig for skader som oppstår i løypene. Som en avslutning på det faglige opplegget ble det avholdt en generell forelesning om hvordan den nye personvernforordningen (GDPR) kan få betydning for idrettsutøvere og idrettsorganisasjoner.

Det sosiale opplegget er etter min mening minst like viktig som det faglige. Det ble avholdet en velkomstmiddag første kvelden. Utover uken var vi på ulike utesteder, og høydepunktet var nok iglo-festen på nærmere 2000 meter over havet på toppen av et fjell. Utover dette arrangerte ELSA Innsbruck pubcrawl, bankett og rebusløp med ulike oppgaver. Man blir svært godt kjent med de andre deltakerne i løpet av uken, og jeg har fortsatt kontakt med flere. Personlig synes jeg ELSA Law School reflekter det ELSA står for som organisasjon – faglig og sosialt utbytte, hånd i hånd.

Dersom du vurderer å søke om plass på en Law School nå til sommeren, eller til vinteren, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å gjøre det. Du kommer ikke til å angre.

Vil du også reise på Law School? Da kan du søke på sommerens skoler nå! Les mer om ELSA Law Schools her, og finn årets skoler og søknadsskjemaet på denne siden. Har du spørsmål kan du kontakte Kaja på vpsc[a]elsa.no