Er du interessert i å søke på ELSA Traineeships (tidligere STEP), og vil vite mer om hvordan det er? Her finner du reisebrev fra noen av dem som har vært trainee i utlandet gjennom ELSA.

«Sommeren 2019 hadde jeg et STEP-traineeship hos en organisasjon i London som tilbyr fri rettshjelp til beboere i bydelen Tower Hamlets; Island Advice Centre. Jeg tar med meg mange verdifulle erfaringer fra traineeshipet. Jeg møtte mange klienter i vanskelig livssituasjoner. Arbeidet i seg selv var veldig givende, samtidig som jeg kjente på mye ansvar, ettersom mye av mitt arbeid bestod i å klage på forvaltningsvedtak på vegne av klientene – vedtak som har enormt stor betydning for dem det gjelder.»

Høsten 2018 var jeg legal trainee hos det italienske advokatfirmaet Pinelli Schifani i Roma. Som legal trainee i åpent landskap med bare italienere, hvor kun et fåtall snakket engelsk, fikk jeg oppleve italiensk arbeidskultur på nært hold. Selv om både språk og kultur skiller seg vesentlig fra Norge fikk jeg erfare at jussen på mange måter er universell, både i form av latinske begreper og tenkemåte.

Sommeren 2018 var jeg legal trainee hos det tyske advokatfirmaet Greenfort Rechtsanwälte i Frankfurt. Som legal trainee fikk jeg muligheten til å jobbe med alt fra tradisjonell selskapsrett, M&A til nye juridiske spørsmål knyttet til IoT (Internet of Things). Dette var en unik mulighet til å få et innblikk i hvordan det er å jobbe med jus i en av verdens største handelsmetropoler.

Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt valgt til trainee-programmet til ELSA. Det var en veldig spennende og lærerik opplevelse, og jeg har fått knyttet mange kontakter. Jeg anbefaler alle til å søke på trainee-opphold!

Oppholdet mitt var helt fantastisk, Den dominikanske republikk har en nydelig natur, strender og en spennende kultur! Folket der er veldig åpne og hyggelige, og jeg følte meg godt mottatt- både på jobben og av ADED, organisasjonen som arrangerte trainee-oppholdet i Den dominikanske republikk.

Dette var en fantastisk sommer! Jobben var utrolig givende og spennende, og jeg jobbet lange dager med research innenfor strafferett. Jeg fikk jobbe med noen utrolig dyktige og fantastiske personer, og fikk venner for livet. 

Du må bare hoppe i det og søke. Det dummeste du gjør som student er å etablere deg en solid komfortsone på lesesalen. Å skulle bruke jusskunnskapene sine i et nytt land og på et nytt språk tror jeg mange vegrer seg for, men det er det ingen grunn til. Det kommer selvfølgelig til å være en læringskurve, men erfaringen du får ut fra det er helt unik. 

Traineeshipet i Portugal resulterte i et juridisk nettverk i Porto, jeg lære mye om hvordan jussen utarter seg i et fremmed land og jeg kan nå vise til internasjonal, juridisk erfaring når jeg i fremtiden søker jobb. Alt dette kan selvfølgelig anbefales på det sterkeste!

Etter ei flott oppleving i Europarådet kan eg ikkje gjere noko anna enn å oppmode andre til å søkje på traineeship gjennom ELSA! 

For studenter som er nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i utlandet og kanskje også nysgjerrig på språk og kultur kan jeg sterkt anbefale å søke på traineeopphold med ELSA STEP. Det er trygt, lærerikt og ikke minst juridisk relevant. En får lærdom og erfaring en tar med seg resten av livet.