Reisebrev fra ELSA Delegations

Hei, alle sammen!

Mitt navn er Oda Ringstad, jeg er 25 år og går 3. Avdeling ved det juridiske fakultet i Bergen. I sommer var jeg delegat ved UN Human Rights Council i Genève. Jeg deltok på uke 2 av det 32. møtet, så da jeg ankom var debattene allerede godt i gang og stemningen var satt.

Jeg reiste med fire andre fra henholdsvis Tyskland, Russland, Tsjekkia og Østerrike. Ettersom kapasiteten i Genève var sprengt, hadde vår Head of Delegation (HoD) fra Tyskland funnet en leilighet via AirBnB rett over grensen til Frankrike. Vi måtte derfor pendle ca. 40 minutter hver dag, noe som både medførte en del morsomme situasjoner og litt stress.

Temaet rundt min call i den andre uken var særlig sentrert rundt flyktninger, og land som fremhevet seg var Syria og Sudan. Det var også fokus på enkeltland og deres brudd på menneskerettigheter innad, for eksempel Hviterussland som er det eneste FN-medlemslandet i Europa som fortsatt har dødsstraff.

I tillegg til hovedarrangementet i den store salen pågikk det hele tiden mindre arrangementer overalt i bygget. Dette var alt fra forslag til resolusjoner som ulike land ønsket å forhandle til temaspesifikke foredrag. Disse foredragene ble arrangert hovedsakelig av NGOs og det var interessant å se hvordan de ”lobby’et” for å fremme sine interesser.

Under et av forhandlingsmøtene møtte jeg Margrete Bjørge Katanasho og Jarle Aarbakke Tollaksen, som er to av Norges ungdomsdelegater på FN. Deres oppgave er å representere barn og unge på vegne av Norge i FN og de er valgt på bakgrunn av sin historikk og erfaring innenfor det politiske og det sivile. Vi deltok på en del møter sammen utover uken og de inviterte meg med på en privat boklansering av Hilde Frafjord Johnsens nye bok om Sudan. Lanseringen ble holdt av det norske konsulat i Genève og jeg fikk anledning til å møte Norges ambassadør til Genève, ulike mennesker fra Norad og andre som er permanent basert ved konsulatet i Genève, blant annet trainee’er.

Erfaringen som delegat på vegne av ELSA har gitt meg muligheten til å møte en rekke mennesker og gitt uendelige inntrykk. Alt fra hvor uformell klesstilen i FN faktisk er til hvordan Kinas representant under et forhandlingsmøte mente at ”alle mennesker er like mye verdt, og menneskerettighetsforkjempere bør ikke ha ekstra beskyttelse” er ting jeg aldri vil glemme. Jeg har møtt fantastiske mennesker fra ELSA fra ulike land og vi har kost oss masse sammen, funnet likheter og ulikheter ved oss selv, bakgrunnen vår og studiene våre.

Jeg er takknemlig for muligheten jeg fikk til å representere ELSA internasjonalt. Å være delegat for ELSA har vært noe av det morsomste og mest lærerike jeg har opplevd, og jeg oppfordrer alle til å søke.

Med vennlig hilsen,

Oda Ringstad.

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.