ELSA Norges Prosedyrekonkurranse 2015 – Finaleoppgaven

Vi har gleden av å dele årets finaleoppgave i ENP.

Temaet er innen folkerett og  problemstillingen er sjørettslig. Oppgaven tar for seg en juridisk uenighet mellom Norge og Russland.

Dette spennende og dagsaktuelle temaet vil belyses av Liv Monica Stubholt partner i Hjort og president av «the Norwegian-Russian chamber of Commerce» i forkant av ENP. Forelesningen vil holdes mandag 26. januar kl 15 i auditorium 5 i Domus Akademika.

Oppgaven:

I september 2013 får den norske kystvakten melding fra en privat fiskebåt om at en flåte med trålere, som seiler uten synlig flagg eller registreringsnumre, tråler etter fisk helt nordøst i Norges økonomisk sone. Kystvakten rykker ut med skipet ”KV Nordkapp” og et helikopter.

Kystvakten finner ingenting i det rapporterte området. De leter videre i retning av Smutthullet. Der, i internasjonalt farvann, finner de tre trålere som passer til beskrivelsen som ble gitt. Trålerne bærer navnene ”M/S Vladimir”, ”M/S Dmitry” og ”M/S Sergei”. I det de ser kystvaktens fartøy, heiser de russiske flagg. Kystvaktens skip, som bærer våpen, beordrer trålerne til å stanse. Trålerne ser våpnene, og stanser. De blir deretter bordet av kystvakten. Kystvaktens mannskap bærer ikke synlige våpen. Våpnene på kystvaktens skip blir ikke brukt.

På trålerne finner kystvakten fisk som ser ut til å ha vært fisket i norsk farvann. Den russiske fiskekvoten i norsk økonomisk sone er oppbrukt for året.

Kystvakten tar kontakt med norsk politi, som ønsker å opprette straffesak mot trålernes russiske mannskap, inkludert de tre kapteinene Pyotr Kholm, Oleg Nasiliye og Marta Tserkovya. Politiet mener å kunne føre tekniske bevis for at fisken er fisket i norsk farvann, og de vil dessuten bruke mannskap fra den private fiskebåten som varslet om hendelsen som vitner. Det russiske mannskapet blir arrestert, og trålerne blir ført til havn i Norge.

Disse hendelsene fører til en diplomatisk uenighet mellom norske og russiske myndigheter.

Russiske myndigheter er svært misfornøyde, og mener blant annet at Norges opptreden er i strid med folkeretten. Norge hadde ingen rettslig adgang til å borde et skip i internasjonalt farvann, og særlig ikke med bruk av væpnet makt. De viser til Havrettstraktatens regler om det åpne hav, samt FN-paktens forbud mot maktbruk og intervensjon. Russland mener Norge først burde sendt et ubevæpnet skip, og at de russiske trålerne ville stått fritt til å motsette seg bording og inspeksjon. Russland viser til Havrettstraktaten artikkel 97, om ekslusiv straffejurisdiksjon for flaggstaten, og mener at straffesak i Norge er utelukket. Russland reagerer også på at Norge ønsker å varetektsfengsle mannskapet.

Norske myndigheter viser til at det russiske skipet ikke bar noe synlig flagg, og derfor må anses som statsløst. Dessuten vises til det til retten til uavbrutt forfølgelse. Norge mener også at det ikke ble brukt noe væpnet makt mot trålerne, ettersom våpnene ikke ble avfyrt. Norge mener det er klart at artikkel 97 ikke hindrer straffeforfølgelse.

Russland er saksøker og Norge er saksøkte.

(Merk: Norske strafferettslige spørsmål skal ikke behandles.)

ENP-flyer copy