Hva innebærer det å være delegat for ELSA?


10717840_10154649566740253_1706811109_n

Hva innebærer det å være delegat for ELSA? 

ELSA gir deg muligheten til å reise som delegat (representant) for ELSA til møter i ulike organisasjoner. Det kommer nye muligheter til å søke omkring 5-6 ganger i året.

Når man reiser som delegat får man en inngangsbillett til ulike møter man deltar på. På møtene diskuteres juridisk relevante saker innenfor forskjellige temaer. Delegatene har observatørstatus, det vil si at man observerer det som blir sagt og ikke deltar aktivt på lik linje med møtets øvrige deltakere.

Ved siden av møtene står delegatene fritt til å finne på sosiale ting sammen og utforske byen hvor møtet finner sted.

ELSA sender delegater til:

The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO),
United Nations Economic and Social Council  (UNECOSOC),
United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL),
United Nations Office on Drugs and Crime (UNDOC),
UN Human Rights Bodies,
Council of Europe (CoE),
World Intellectual Property Organization (WIPO) og
International Trademark Association (INTA).

For kort informasjon om de ulike organisasjonene, se lenger ned på siden.

Hvorfor reise som delegat for ELSA? 

Å reise som delegat gir deg muligheten til å få relevant juridisk erfaring på et internasjonalt plan. Videre møter du jusstudenter og unge jurister fra andre land i Europa. I tillegg til å være en utrolig lærerik opplevelse gir det deg noe helt spesielt å putte på CV’en.

Kort om hva det innebærer å være delegat: 

10339356_10154079183105346_5699277879024320932_o

Pernille fra ELSA Norge hos UNCITRAL i New York april 2014

Å være delegat vil si at du deltar på et møte på vegne av ELSA. Våre delegater er observatører, det vil si at vi i utgangspunktet ikke deltar aktivt på møtet, men observerer det som blir sagt. I pausen er det mulig å snakke med de andre delegatene og stille spørsmål dersom man ønsker det.

Det velges normalt ut 3-5 personer som deltar på hvert møte, ofte fra ulike land. Delegatene blir satt i kontakt med hverandre og en veileder fra ELSA som gir dem den informasjonen de trenger for å forberede seg til møtet og reisen. Flybilletter bestiller man selv, overnatting ordner delegatene ofte sammen. Hvis man ikke ønsker det ordner man også overnatting på egenhånd.

Ved siden av møtene pleier delegatene normalt å gjøre sosiale ting sammen. Det er opp til gruppen å bestemme hvor mye man ønsker å finne på underveis.

Hvilke oppgaver har jeg dersom jeg blir valgt ut? 

Dersom man blir valgt ut forventes det at man setter seg inn i temaet for møtet hvis man ikke har spesielt god kjennskap til dette fra før. For å få mest mulig utbytte av møtene er det anbefalt å sette seg godt inn i bakgrunnsmaterialet.

Det blir opprettet en gruppe for deltakerne (normalt på facebook) hvor man kan planlegge sammen. Det pleier normalt å arrangeres et skypemøte før avreise.

Hva forventes av deg som delegat for ELSA?

At du:
1. Representerer organisasjonen ELSA på en ordentlig måte.
2. Setter deg inn i relevant juridisk bakgrunnsmateriale og deltar på møtene.
3. Skriver en kort rapport til ELSA International etter endt reise. Dette vil delegatene få beskjed om av sin veileder.

944301_390233494422097_2088979042_n

ELSA’s delegasjon hos WIPO sommeren 2013

Hvem kan søke?

Alle ELSAs medlemmer kan søke. Ta kontakt med din lokale ELSA gruppe eller landsstyret (VP S&C på epost vpsc@elsa.no) for å høre om du er automatisk medlem av ELSA som student ved ditt fakultet eller om du enkelt kan melde deg inn på egenhånd via våre nettsider.

Frida Fostvedt som delegat for ELSA Norge

Frida fra ELSA Norge sommeren 2013

Hvordan søke?

Link til online søknadsskjemaer finner du her. Ved nye slipp kan du enkelt finne agenda for møtene og søknadsskjemaer på vår hjemmeside og ELSA Norges page på facebook.

Hvordan skriver jeg søknaden?

Søknaden er delt opp i en CV og et motivasjonsbrev. Hele søknaden skrives på engelsk. Det spørres ikke etter karakterer og disse skal ikke legges ved.
Under ELSA CV er det ikke kun verv i ELSA som er relevant, men også om du har deltatt på foredrag, studietur, vært tilskuer på prosedyrekonkurransen, forhandlingskonkurransen eller andre arrangementer i regi av oss. Du kan se facebook pagen til din lokale gruppe for tidligere arrangementer dersom du lurer på om du har deltatt på noen i regi av ELSA. Det er ikke et krav om at man har vært aktiv i ELSA, men det kan telle positivt dersom man har kjennskap til organisasjonen.
Motivasjonsbrevet
Det viktigste i motivasjonsbrevet er at du får frem:
1) Hvorfor du er egnet til å dra (motivasjon, interesser som gjør deg særlig egnet, om du har hatt relevante fag, ønsker å fordype deg i temaet senere eller lignende) og
2) At du vil gjøre ditt beste for å representere ELSA på en god måte (inkl. sette deg inn i nødvendig bakgrunnsmateriale ol).
Du kan også se dette innlegget skrevet av de som hjelper til med utvelgelsen av delegatene i år: https://www.facebook.com/notes/elsa-delegations/our-selection-criteria/612876168824494

Annen informasjon

Ønsker du mer informasjon om tidligere møter, se Facebook pagen til ”ELSA Delegations” her.

Noen vanlige spørsmål:

1. Hvor finner jeg informasjon om slippene og søknadsfrister?

På ELSAs offisielle hjemmeside, ELSA Norges hjemmeside og ELSA Norges page på facebook. 

2. Må jeg ha studert flere år eller ha erfaring innen ELSA for å bli valgt ut?

Nei. Dersom du har hatt flere fag eller har erfaring fra ELSA vil dette være en fordel, men det er ikke et krav for å bli valgt ut.

3. Hvordan finner jeg ut om jeg har blitt valgt ut?

De som velges ut får en e-post med informasjon om dette. Det publiseres også på ELSA sine nettsider.

4. Hvor lang tid tar det fra søknadsfristen går ut til jeg får svar?

1 til 2 uker.

5. Er det mulig å trekke seg etter jeg har sendt inn søknad?

Ja, da må du sende mail til delegations@elsa.org og gi beskjed om at du ønsker å trekke søknaden din. Vi anbefaler likevel er helt sikre på at dere har lyst og mulighet før dere reiser, da dette er en tungvint ordning for de som arrangerer.

6. Kan jeg søke på flere calls?

Ja, men dette må du opplyse om i søknaden.

7. Hvem er det som velger ut delegatene?

ELSA International tar avgjørelsene, på bakgrunn av søknadene som kommer inn.

Hvilke institusjoner kan man reise til?

UNESCO

UNESCO står for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Institusjonen ble opprettet for å skape et felles mål og samarbeid mellom ulike nasjoner innen disse områdene.

UNESCO driver nettverksbygging gjennom:

  •  Å arbeide for utdanning for alle.
  • Å bygge en felles forståelse for et kulturelt mangfold.
  • Vitenskapelig samarbeid mellom land.
  • Beskyttelse av ytringsfriheten.

Innen UNESCO sender ELSA delegater til:

  • Intergovernmental Bioethics Committee (IGBC).

UNECOSOC

UNECOSOC står for United Nations Economic and Social Council. Institusjonen jobber med verdens økonomiske, sosiale og miljømessige utfordringer.

Innen UNECOSOC sender ELSA delegater til:

  • Commission on the Status of Women.
  •  Commission on Population and Development.
  •  Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters.
  •  Committee on the Rights of the Child.
  • Commission for Social Development.

UNDOC

UNDOC står for United Nations Office on Drugs and Crime. Institusjonen jobber med å bekjempe illegale rusmidler og internasjonal kriminalitet.

UNDOC ble etablert i 1997 ved en sammenslåing av United Nations Drug Control Programme og the Centre for International Crime Prevention.

De tre hovedpilarene i deres arbeid er:
1. Feltbaserte tekniske samarbeidsprosjekter for å øke kapasiteten på medlemsstatene til å motvirke illegal narkotika, kriminalitet og terrorisme.
2. Forskning og analytisk arbeid for å øke kunnskap og forståelse for narkotika og kriminalitet problemer og utvide kunnskapsgrunnlaget for politikk og operasjonelle beslutninger.
3. Normativt arbeid for å bistå statene i ratifisering og implementering av relevante internasjonale traktater, utvikling av nasjonal lovgivning på området for narkotika, kriminalitet og terrorisme, og levering av sekretariat og materielle tjenester til traktatbaserte og styrende organer.

UN Human Rights Bodies

Innen FN er det flere organer som jobber med menneskerettigheter. Organene bidrar til en universell forståelse av menneskeverdet. De har mandat fra det internasjonale samfunnet til å promotere og beskytte alle menneskeretter.

The Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR) retter sitt arbeid mot brudd på menneskerettighetene over hele verden. OHCHR identifiserer, fokuserer og utarbeider løsninger på dagens utfordringer i forbindelse med menneskerettighetene.

OHCHR gir også assistanse til nasjonale myndigheter, i form av ekspertise og opplæring, innen landenes rettssystemer, lovgivning, valgprosess og gjennomføring av menneskerettighetsstandarder.

Innen UN Human Rights Bodies sender ELSA delegater til:

  •  Human Rights Council.
  •  Committee on the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW).
  • Forum on Minorities Issues.
  • Forum on Business and Human Rights.

1395242_10153295315155456_1346223851_n

UNCITRAL

Delegatene forberedelser seg til møte hos UNCITRAL april 2014

Delegatene forbereder seg til møte hos UNCITRAL april 2014

UNCITRAL står for United Nations Commission on International Trade Law. UNCITRAL er hovedorganet i FN innen internasjonal handelsrett. Det fokuserer spesielt på forretningsjuss («commercial law»).

Handel fører til raskere vekst, høyere levestandard og nye muligheter. For å øke disse mulighetene over hele verden har UNCITRAL utarbeidet rettferdige og harmoniserte regler for forretningsmessige transaksjoner.

Reglene inkluderer blant annet:

  •  Konvensjoner, standardlover og regler som er akseptable over hele verden.
  •  Rettslige retningslinjer og anbefalinger med stor praktisk betydning.
  • Oppdatert informasjon om rettspraksis som tar sikte på en uniform forretningsjuss.
  • Teknisk assistanse til bruk i eventuelle lovendringsprosesser i de enkelte landene.
  • Regionale og nasjonale seminarer innen uniform forretningsjuss.

Innen UNCITRAL sender ELSA delegater til:

  • Working Group I: Micro, Small and Medium Entreprises.
  •  Working Group II: Arbitration and Conciliation.
  • Working Group III: Online Dispute Resolution.
  • Working Group IV: Electronic Commerce.
  • Working Group V: Insolvency Law.
  • Working Group VI: Security Interests.
  • Working Group on International Trade Law.

Council of Europe

Europarådet består av medlemmer fra 47 land og ble stiftet 5.mai 1949. Rådet arbeider for å utvikle felles demokratiske prinsipper basert på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (og andre konvensjoner som beskytter individet) over hele Europa.

WIPO

WIPO står for ”The World Intellectual Property Organization” og er FNs institusjon for privat eiendom (patent, opphavsrett, varemerker, design etc). WIP ønsker gjennom sitt arbeid å stimulere innovasjon og kreativitet.

Innen WIPO sender ELSA delegater til:

  • Standing Committee on Copyright and Related Rights (SCCR).
  • Standing Committee on the Law of Patents (SCP).
  •  Committee on Development and Intellectual Property (CDIP).
  • Intergovernmental Committee on Intellectual Property and genetic Resources, Traditional Knowledge and Folklore (IGC).
  • Standing Committee on the Law of Trademarks, Industrial Designs and Geographical Indications (SCT).
  • Patent Cooperation Treaty (PCT) Working Group.

INTA

INTA (International Trademark Association) er et organ som jobber å støtte og fremme varemerker og privat eiendom som elementer i en rettferdig og effektiv handel.

I dag består INTA-nettverket av 5900 varemerkeeiere, profesjonelle og akademikere fra over 190 ulike land. Medlemmene av nettverket drar nytte av av organets forskning, regelutvikling, utdanning og opplæring.

INTAs hovedkvarter finner sted i New York, men organet har også kontorer i Shanghai, Brussel og Washington DC, samt representanter i Genève og Mumbai.