Overbeviste dommerne og stakk av med seieren i finalen

Kluge Advokatfirma - ELSA Bergens hovedsamarbeidspartner for prosedyrekonkurransen

ELSA Bergens hovedsamarbeidspartner for prosedyrekonkurransen:
Kluge Advokatfirma
www.kluge.no

Fredag den 23. november 2018 var det duket for den store finalen i ELSA Bergens regionale prosedyrekonkurranse.

I finalen prosederte Viljar Nerheim og Per-Harald Hirsch for saksøker og Jørgen Nordsveen Hustad og Fredrik Tonholt for saksøkte. Prosedyrelagene hadde jobbet seg gjennom den innledende runden, prosedyrekurs hos Kluge og semifinalen mot en plass foran finalens dommere; høyesterettsdommer Ragnhild Noer, partner og advokat (H) Øystein Horneland og partner og advokat (H) John Christian Elden.

– Retten er satt

Retten på dragefjellet ble satt av Høyesterettsdommer Ragnhild Noer og da hun spurte salen om det var innvendinger til dommernes habilitet og ingen protesterte, var Elden hurtig med en kommentar om at man «kunne gå rett på bankett» – prosedyrekonkurransen kunne starte med et smil og god stemning i salen.

Saken om elbilen og ladestasjonene

I saken hadde saksøker Peder Ås og Marte Kirkerud bestilt to elbiler, den nye toppmodellen Elektra «Terrain» til 1,25 millioner kroner og en mindre elbil «Compact» til 350 000 kroner. Ås og Kirkerud ble ved kjøpet lovet tilgang til et stort antall ladestasjoner.

Et fullsatt auditorium 1 varmet opp til prosedyrene med Kahoot og flotte premier.

Et fullsatt auditorium 1 varmet opp til prosedyrene med Kahoot og flotte premier.

På deres nye Elektra Terrain oppstod det problemer med bakdøren. Tross gjentatte rettingsforsøk, lot ikke disse seg reparere. Ås og Kirkerud ønsket derfor å heve kjøpet, mens bilprodusenten Elektra mente at mangelen ikke ga grunnlag for heving.

– Det bestrides ikke at venstre bakdør utgjør en mangel. Men saksøker har reklamert for sent, og uansett har Elektra krav på å foreta avhjelpsforsøk, sa Jørgen Nordsveen Hustad i innledning av Elektra sin prosedyre.

Senere i faktum fant Ås og Kirkerud ut at en del av ladestasjonene som de opprinnelig hadde tilgang til var blitt solgt til en konkurrerende bilprodusent slik at de nå måtte de betale for lading av bilene og dessuten risikerte lang ventetid ved ladestasjonene.

– Ladestasjonene med eksklusive rettigheter til gratis ladning er til for å slippe kø. Antallet ladestasjoner er opplyst ved kjøpet og er derfor en forutsetning for avtalen. En kan ikke si at avtalen har vært taus om dette, uttalte Viljar Nerheim i sin replikk.

Elektra, representert ved Jørgen Nordsveen Hustad og Fredrik Tonholt, fant derimot antallet av stasjoner med gratis lading tilstrekkelig.

Dommerne Øystein Horneland, Ragnhild Noer og John Christian Elden var godt fornøyde med innsatsen til begge lagene i finalen.

Dommerne Øystein Horneland, Ragnhild Noer og John Christian Elden var godt fornøyde med innsatsen til begge lagene i finalen.

«Kill your darlings»

Prosedyren var preget av spørsmål og kjappe replikker fra dommerne og både saksøker og saksøkte fikk merke dommernes erfaring fra rettssaker utenfor Dragefjellet.

– Lagene fikk mange og vanskelig spørsmål, men var begge i stand til å svare godt, sa Ragnhild Noer under dommernes votering.

Oppgaven var lang og detaljert. Deltakerne hadde brukt mye av forberedelsestiden på å kutte ned på prosedyren.

– Begge lagene hadde en tendens til å snakke for fort i prosedyren, for det var mye å si om den ganske omfangsrike oppgaven. Men for å overbevise dommerne må prosedyren ikke gå for fort og kun fokusere på hovedpoengene. Du må rett og slett «kill your darlings», fortalte dommer Noer til lagene.

Dommeren kunne følge opp med en bemerkning om at også Elden liker å snakke veldig fort, noe hun hadde også hadde vært vitne til fra dommerstolen i Høyesterett. På dette punktet la Elden inn dissens.

Finaledeltakerne Per-Harald Hirsch, Viljar Nerheim, Fredrik Tonholt og Jørgen Nordsveen Hustad.

Finaledeltakerne Per-Harald Hirsch, Viljar Nerheim, Fredrik Tonholt og Jørgen Nordsveen Hustad.

Gikk seirende ut av årets finale

Til slutt var det Jørgen Hustad Nordsveen og Fredrik Tonholt som stakk av med seieren i prosedyrekonkurransen. ELSA Bergen gratulerer og ønsker lykke til på ELSA Norges Nasjonale Prosedyrekonkurranse i 2019 i Tromsø!

Har du lyst til å lese hele oppgaven fra finalen? Den er skrevet av stipendiat Stig Eidissen ved Universitet i Tromsø og du finner den HER.

Alle foto: Ellen Marie Rognerud