Få forhandlingserfaring på kurs i forhandlingsteknikk med ELSA Bergen. Foto: Katarina Bugge Dahle

Forhandlet seg til gull

Fredrik Tonholt og Hermon Melles legger frem sine argumenter.

Fredag den 23. februar var det duket for den store finalen i ELSA Bergens Forhandlingskonkurranse. Der konkurrerte Hermon Melles og Fredrik Tonholt, representanter for Peder Ås, mot Bjørn Lund-Sørensen og Ida Kristoffersen, representanter for Lillevik Idrett. På forhånd hadde hvert av lagene fått et hemmelig faktum de kunne forhandle ut ifra.

Realistisk faktum

I saken hadde Peder Ås blitt skadet under VM i motbakkeløp i sin hjemby Lillevik. Dette medførte at han ikke nådde sitt store mål om gullmedalje på hjemmebane og gikk glipp av fremtidige inntekter. Peder stevnet derfor arrangøren Lillevik Idrett for tingretten med påstand om å få utbetalt 2,5 millioner kroner i erstatning. VM hadde imidlertid ikke gitt idrettslaget de nødvendige inntektene og det ble tidlig klart at arrangøren kunne gå konkurs. Erstatningskravet ble derfor subsidiært rettet mot styremedlemmene personlig.

– Uansett hvilket krav som gjør seg gjeldende, så må Peder Ås ha kompensasjon for at han ligger på sykehus, konstaterte Hermon Melles og Fredrik Tonholt innledningsvis.

Johan Giertsen (f.v.) og Tor Henning Rustan Knudsen ga utfyllende tilbakemeldinger.

På bakgrunn av dette hadde partene lenge forsøkt å komme frem til et forlik. Rettsmeklingen førte dessverre bare til høylytt krangel mellom partene. Dermed var forhandlinger mellom deres advokater i ELSA Bergens Forhandlingskonkurranse siste mulighet for å finne en minnelig løsning.

Kjempet forgjeves om erstatning

Etter en intensiv uke med innledende runder og kursing hos Wikborg Rein hadde ELSA Bergens gruppe for akademiske aktiviteter for anledningen forvandlet Dragefjellets auditorium 1 til et forhandlingslokale.

Publikum fikk være vitne til en svært aktiv forhandlingsrunde, hvor partene forgjeves forsøkte å komme til et forlik innen fristen.

– Det var surt ikke å komme til enighet, konkluderte deltaker Bjørn Lund-Sørensen i sine avsluttende refleksjoner.

Verdifull trening

En fornøyd Johan Giertsen.

«Dette var gøy!» sa en fornøyd Johan Giertsen etter finalen.

Selv om Peder Ås ikke nådde sitt mål om gullmedalje, ble det likevel delt ut edelt metall denne kvelden. Etter at begge gruppene hadde reflektert rundt forhandlingene sammen med dommerne, ble konkurransens vinner kåret.

Dommerne Tor Henning Rustan Knudsen, senioradvokat hos Wikborg Rein, og jusprofessor Johan Giertsen ga utfyllende tilbakemeldinger før de kåret et vinnerlag.

– Et forlik dreier seg til syvende og sist om ytelsene som skal utveksles. Begge forhandlingspartene var litt sene med å få frem dette, men til slutt åpnet dere likevel denne «kaken» på en god måte, sa dommer Tor Henning Rustan Knudsen om Hermon og Fredrik sin taktikk.

– Dere var flinke på å skape usikkerhet om gullmedaljen og det ble raskt klart at Peder Ås aldri kom til å bli noen verdensener, fortsatte han om Bjørn og Ida sin argumentasjon.

Vinnerlaget bestående av Bjørn Lund-Sørensen og Ida Kristoffersen.

Vinnerlaget bestående av Bjørn Lund-Sørensen og Ida Kristoffersen.

Senioradvokaten avsluttet med å understreke viktigheten av forhandlingstrening:

– Forhandlinger er elegansen i jussen som man normalt ikke lærer så mye om på studiet. Det er viktig med muntlig trening. Derfor er disse øvelsene så nyttige.

Hentet gullet hjem

Til slutt var det Bjørn Lund-Sørensen og Ida Kristoffersen som stakk av med seieren. Vi gratulerer og ønsker lykke til i den nasjonale finalen den 20.-22. mars i Oslo!

 

Har du lyst til å lese hele oppgaven? Den er skrevet av Wikborg Rein og du finner den HER.

 

Tekst: Jonas Nikolaisen
Foto: Katarina Bugge Dahle