Bergenstudent fikk traineeopphold gjennom STEP hos Council of Europe

Utdrag fra Injuria 2/2016.

25 år gamle Christian Werner Skovly er en av flere som har benyttet seg av ELSA sitt traineeprogram – STEP.
Christian fullfører 4. avdeling av jussen, samtidig som han tar en LL.M. i Oslo.

 

  1. Hvorfor valgte du å søke traineeship gjennom STEP?

Jeg valgte å søke traineeship gjennom STEP fordi de et traineeship i utlandet er en unik mulighet. STEP gjør det veldig enkelt å søke, da du slipper å oppsøke og kontakte de ulike arbeidsplassene på egenhånd. Dette er en strålende mulighet for å få seg et utenlandsopphold, særlig for de av oss som ikke skal på utveksling.

  1. Hvorfor valgte du å søke hos Council of Europe?

Foruten å være institusjonen som huser den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, er CoE en viktig internasjonal aktør som utformer både konvensjoner og  «soft law»-instrumenter innenfor mange andre felt enn de vi lærer om i NIRI og menneskerettigheter.

Jeg spesialiserer meg innenfor IT-juss, og innenfor dette feltet har CoE utformet flere av de viktigste regelverkene. Menneskerettighetsdomstolen har også gitt mange sentrale dommer innenfor dette feltet. De har rett og slett et sterkt faglig miljø og en viktig tilstedeværelse i Europa, så dette var klart førstevalget for et internship. Det skader heller ikke at det ligger i Strasbourg i Frankrike, og du har både Menneskerettighetsdomstolen og EU-parlamentet rett over gaten.

  1. Kan du fortelle litt om søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig grei, og ELSA Bergen var mer enn villige til å bistå. Kort og godt søker du med CV og et motivasjonsbrev. STEP krever ikke at du sender inn karakterkort, det er fint ettersom karakterene ikke nødvendigvis gjenspeiler hvor god du er i praksis.

Etter at søknaden var sendt inn tok det litt tid før jeg plutselig fikk svar fra CoE, med invitasjon til å møte opp bare ti dager senere. Da var det litt hastverk med å ordne reise og et sted å bo, men det ordnet seg heldigvis i siste liten.

  1. Fortell litt om traineeoppholdet ditt. Hvordan var de faglige arbeidsoppgavene og hvordan var det sosiale?

Jeg jobbet i gruppen som heter Directorate General Human Rights and Rule of Law, i avdelingen for media og Internett. En ferdig signert og ratifisert traktat krever årevis med research, høringer og forhandlinger. Da jeg kom, var avdelingen akkurat i ferd med å starte en ny forskningsperiode på to år. I løpet av de neste to årene skal ekspertgrupper møtes jevnlig for å diskutere utviklinger og vurdere hvorvidt CoE burde involvere seg. Min jobb ble derfor å kartlegge utviklinger som potensielt burde reguleres, og identifisere fagpersoner som kunne hjelpe ekspertgruppene.

Innenfor media og internet var det tre forskningsområder som jeg fikk ansvar for å kartlegge. For eksempel skulle jeg identifisere hvordan bruken av algoritmer til å samle og analysere personopplysninger kunne påvirke menneskerettighetene, da særlig EMK. art. 8.

Jeg satt på kontor med to andre praktikanter, som også var på STEP-programmet. Selv om vi tilhørte forskjellige avdelinger, var det fint å ha noen å sosialisere med både på kontoret og på fritiden. Det er dessuten til enhver tid flust av praktikanter hos de forskjellige institusjonene og nasjonale delegasjonene i Strasbourg, som var veldig flinke til å holde arrangementer og invitere oss med. Den lokale ELSA-gruppen inviterte oss også med på omvisning i byen, og tok oss med ut på byen etterpå. Strasbourg er en by full av studenter, så det var ikke mangel på folk å møte og steder å dra.

  1. Hvilke råd har du til andre studenter som vurderer å søke traineeship gjennom STEP?

Du må bare hoppe i det og søke. Det dummeste du gjør som student er å etablere deg en solid komfortsone på lesesalen. Å skulle bruke jusskunnskapene sine i et nytt land og på et nytt språk tror jeg mange vegrer seg for, men det er det ingen grunn til. Det kommer selvfølgelig til å være en læringskurve, men erfaringen du får ut fra det er helt unik. Mest sannsynlig må du skrive juss på engelsk senere i arbeidslivet. Da kommer du til å være glad du har denne erfaringen.

Hva gjelder selve motivasjonsbrevet må du tørre å skryte av deg selv og vise deg frem. Det er veldig unorskt og ukomfortabelt, men det er det som må til. Du må fortelle hvorfor og hvordan din erfaring og dine kunnskaper er akkurat det som skal til for å løse arbeidsoppgavene. Da er det viktig at du setter deg godt inn i hva arbeidsplassen du skal søke driver med, først da vil du kunne skrive et motivasjonsbrev som virkelig treffer.

 

Onsdag 4. mai vil vi sitte på ELSA-kontoret i tidsrommet 10-14 for å svare på spørsmål om STEP. Du vil kunne få svar på det du lurer på om de ulike traineeshipene, og få hjelp til å finne et traineeship som passer for deg. Vi har laget en oversikt som passer Bergensmodellen her.

Vi kan også bistå med selve søknadsprosessen og vil ha motivasjonsbrev fra tidligere trainees som du kan se på.