Reisebrev fra studieturen til Sør-Afrika

Utdrag fra tekst i Injuria: Jonas Hurlen og Hanne Aune Øien

Hver høst inviterer ELSA Dragefjellets jusstudenter til å delta på ”Den Store Studieturen”. Denne høsten stod Sør-Afrika for tur. Reisens tema var ”velferdsrettens utvikling i Sør-Afrika, under og etter Apartheid”. Turen var avholdt mellom 22. august og 9. september.

I 1954 vedtok de sørafrikanske myndighetene ”Natives Resettlement”-loven. Med hjemmel i denne loven tvangsflyttet myndighetene omtrent 4 millioner ”ikke-hvite” innbyggere fra sine hjem. Vi besøkte Disctrict Six Museum som er et museum til minne om et av de verste eksemplene på tvangsflytting. Her ble en hel bydel tømt for innbyggere før den deretter ble jevnet med jorden, ettersom boligene ikke ble ansett som gode nok til å huse de ”hvite”. Familiene ble deretter flyttet langt utenfor byen til såkalte ”Townships”.

En kort båttur ut i Atlanterhavet ligger Robben Isand, en øy som blant annet huser fengselet hvor sørafrikanske myndigheter plasserte ”ikke-hvite” politiske fanger under Apartheid, deriblant Nelson Mandela. Vårt besøk her ble guidet av en tidligere innsatt som var fengslet på grunn av sitt engasjement mot  apartheidpolitikken. Han delte personlige historier fra et fengselsopphold totalt blottet for menneskerettigheter.

Av annet faglig program besøkte vi blant annet universitetet i Cape Town og parlamentet. Men når man først er ute på reise holder det ikke med bare faglige besøk. Det er obligatorisk å besøke alle de viktigste turistattraksjonene i området. Vi kan blant annet krysse Cape Malay Bo-Kaap, ulike markeder, Castle of Good Hope, Parlamentet og Kirstenbosch botaniske hage av listen, for ikke å glemme det like obligatoriske besøket på karaokebar. De som dristet seg opp på scenen imponerte like mye som de som hoppet i fallskjerm dagen etter. Flere ble også revet med på suvenirshoppingen, og lot VISA-kortet gå varmt på det som tilsvarer butikkene som selger lusekofter og troll på bryggen. Noen tok det så langt at de gikk til innkjøp av møbler som de pakket med seg i bagasjen.

Det er en selvfølge at når man først er på det afrikanske kontinentet er det på plass med en safaritur. Et knippe av reisefølget hadde til og med gått til innkjøp av hatter for anledningen slik at de skulle være upåklagelig kledd i møte med Sør-Afrikas ”Big Five”. Vi kan herved skryte av å ha sett blant annet neshorn, løve, bøffel, gepard, elefant, antilope, sjiraff, struts, sebra og flodhest. Men dyrefokuset var ikke over med dette. På vår utflukt til Kapp det gode håp besøkte vi, til manges begeistring, den lokale pingvinpopulasjonen. Under båtturen over til Robben Island møtte vi på hval. Vi badet med hvithai. På den lokale restauranten Mama Africa spiste vi våre nye venner springbukken, antilopen, strutsen, vortesvinet, og krokodillen. La oss ikke glemme at vi badet med hvithai.

Etter nesten tre uker på reise, var eventyret kommet til veis ende. ”Den Store Studieturen” var i år som alltid fullspekket av spennende faglige og sosiale aktiviteter, og alle vendte fornøyde hjem. Vi oppfordrer alle til å melde seg på ”Den Store Studieturen 2016”!

 

12243662_1181166255231762_1023833083_n 12207756_1181166245231763_88587352_n12226858_1181166261898428_1751110851_n12226613_1181166251898429_422227222_n