Jobberfaring utenfor Norges landegrenser

Merhaba, benim adım Kris. Hei, mitt navn er Kris.

Jeg er Claims Executive/Advokatfullmektig i Assuranceforeningen SKULD (Gjensidig) og hadde i August 2011 et traineeopphold hos Bagatur Law Office i Istanbul. I det følgende vil du få et innblikk i hvorfor jeg valgte STEP og hvordan jeg opplevde å være Trainee.

Som siste års jusstudent hadde jeg allerede tenkt en god del på hvilken vei jeg skulle velge ved studiets slutt. En nyutdannet jurist har så mange valgmuligheter. På fjerdeavdeling hadde jeg vært trainee ved Voldsoffererstatningen i Vardø og hadde fått et innblikk i hvordan det var å jobbe i statlig sektor. Jeg hadde virkelig sett hvordan arbeidslivet kan være forskjellig fra studielivet og erfarte også at det er et stort læringspotensiale i det å få prøve seg i arbeid. Jeg var overbevist om at den beste måten å forberede seg til livet utenfor campus var å oppsøke arbeidslivet som student og tilknytte seg verdifull erfaring.

Tidligere hadde jeg fatt kjennskap til ELSA sitt STEP program via mitt engasjement i foreningen. Da jeg på mitt siste studieår studerte LLM i Storbritannia ønsket erfaring i et internasjonalt firma kom det naturlig å oppsøke ELSA for å finne ut hva STEP kunne tilby meg.

I kontakt med ELSA Tromsø fikk jeg tildelt en oversikt over mulige STEP traineestillinger over hele Europa. Jeg gikk grundig igjennom kravene til bakgrunnskunnskaper, språkkunnskaper og hvilket juridisk område de ulike arbeidsplassene hadde sitt hovedsaklige virke. Da jeg hadde valgt ut mine foretrukne traineeplasser begynte en søknadsprosess hvor jeg fikk god rettledning fra Tromsø, og ikke lang tid etter søknadsfristen var ute fikk jeg beskjed via Tromsø at jeg hadde fått innvilget mitt ønske om traineeopphold i et internasjonalt advokatfirma i Tyrkia, nærmere bestemt Istanbul.

I kontakt med ELSA Istanbul fikk jeg vite at de kunne være behjelpelige med å finne leilighet og andre praktiske ting. Jeg takket for all den hjelp jeg kunne få, all den tid jeg verken snakket noe tyrkisk og heller aldri hadde vært i Istanbul før. Arbeidsdatoer ble avtalt og flytur ble bestilt.

Vel fremme på Atatürk International Airport ble jeg vel mottatt av en representant fra ELSA Istanbul. Hun ønsket meg velkommen og tok bussen med meg til Ortaköy og leiligheten jeg skulle bo i under oppholdet. Etterpå tok hun meg og min nye samboer ut på middag. Vitende at førstkommende mandag var første arbeidsdag på advokatkontoret kjente jeg at det kriblet godt i magen.

Mandag morgen kom og med bistand fra ELSA Istanbul fikk jeg kjøpt bussbrikke, tatt bussen til kontorene til Bagatur og ble introdusert til min nye sjef og kolleger.  På kontoret jobbet jeg
8:30-18:00 og kvelder og helger var jeg turist. Jeg nøt godt selskapet med min tyrkiske samboer og fikk sett mye av Istanbul på fritiden. På advokatkontoret jobbet jeg i hovedsak med internasjonale kontrakter. Jeg var involvert i kontraktsinngåelser, kontraktstolkning og avslutning av kontrakter samtidig som jeg også gjorde en liten studie av CISG (Contracts for the International Sale of Goods) som ble implementert i Tyrkia akkurat da jeg var trainee hos Bagatur. Arbeidsoppgavene var utfordrende samtidig som jeg kjente at jeg hadde en stor språkig fordel når det gjaldt engelsk. For øvrig snakket ikke alle på kontoret engelsk, men alle jeg ønsket og hadde behov for å snakke med var stødige i språket. Videre delte jeg kontor med ei som oversatte engelsk-tyrkisk-engelsk noe som til tider viste seg å være hendig. Et av høydepunktene ved oppholdet var da jeg var med en av advokatene til den Tyrkiske domstolen og fikk se hvordan en typisk rettssak foregår i Tyrkia.

Alt i alt varte mitt traineeopphold i Tyrkia i 4 uker. På de fire ukene hadde jeg fått et godt innblikk i hvordan det er å jobbe i et internasjonalt advokatkontor basert i Istanbul, videre lærte jeg meg å kjenne både litt språk og litt kultur. Videre følte jeg at traineeoppholdet fremsto utelukkende positivt ved senere jobbintervjuer.

For studenter som er nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i utlandet og kanskje også nysgjerrig på språk og kultur kan jeg sterkt anbefale å søke på traineeopphold med ELSA STEP. Det er trygt, lærerikt og ikke minst juridisk relevant. En får lærdom og erfaring en tar med seg resten av livet.

Lykke til!

 

Kristoffer Snaprud Johannessen
Claims Executive/Advokatfullmektig
Assuranceforeningen SKULD (Gjensidig), Bergen