Reisebrev fra traineeopphold i Porto
Olav Vogt Engeland – Universitetet i Oslo

I mai 2013, rett etter eksamen, tok jeg flyet til Porto – den nest største byen i Portugal. Jeg skulle ikke bare nyte sterk vin og hvite strender. Jeg hadde fått et traineeship gjennom STEP – ELSAs traineeship-program. Arbeidet varte over 2 uker og det passet veldig godt siden sommerjobben i Norge ikke startet før godt ut i juni uansett.

Kontoret jeg jobbet på kalles en notarius publicus. Her driver en jurist privat praksis hvor han eller hun sørger for notoritet i de aller fleste privatrettslige sammenhenger. Altså å bekrefte at avtale er gyldig inngått, at testamenter er signert av rette vedkommende osv. Vi har ikke tilsvarende kontorer i Norge så det komparative læringsutbyttet var stort.

Min oppgave besto i å sette meg inn i notarens funksjon, delta i møter med klienter og fortelle om hvordan vi løser disse oppgavene i Norge. Både jeg og den portugisiske arbeidsgiveren satt stor pris på å utveksle erfaringer og se at landene våre, som er like på mange måter, også har mange juridiske forskjeller. Det var selvfølgelig vanskelig å sette seg inn i portugisisk lovgivning, men heldigvis var det ingen som forventet at jeg skulle bidra så mye på dette området. Min viktigste oppgave var å bidra til å skape et internasjonalt klima på arbeidsplassen.

Da jeg ankom Porto hadde den lokale ELSA-gruppen allerede booket et hotellrom. Vi hadde jevnlig kontakt før jeg reiste av sted så ingen ubehagelige overraskelser ventet meg. ELSA Porto ga meg en varm velkomst og tok meg med på flere sosiale aktiviteter: konserter, gastronomiske opplevelser, fotballkamp og uteliv. Portugisere er veldig åpne og de setter stor pris på alle som deler lidenskap for norsk torsk (bacalao) i skjønn forening med lokale edle dråper.

Traineeshipet i Portugal resulterte i et juridisk nettverk i Porto, jeg lære mye om hvordan jussen utarter seg i et fremmed land og jeg kan nå vise til internasjonal, juridisk erfaring når jeg i fremtiden søker jobb. Alt dette kan selvfølgelig anbefales på det sterkeste!

20130531_175653