Reisebrev fra Genève

Elin Furulund reiste gjennom ELSA delegations til Genève. Her fortelller hun om sin opplevelse:

Den 7.-13. oktober reiste jeg som delegat for ELSA International til Genève. Her deltok jeg på den første uka av “124th session of the Human Rights Committee”. Human Rights Comittee er FNs organ bestående av uavhengig eksperter som overvåker statenes gjennomføring av Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.

Møtene

Møtene startet kl. 10 om morgenen og varte til kl. 18 hver dag. Under møtene representerte vi ELSA International som NGO. Man har rett til å delta på alle åpne møter og å uttale seg. Eventuelle uttalelser må imidlertid avklares med ELSA International på forhånd.

Etter konvensjonen er medlemsstatene forpliktet til å rapportere til komitéen om landets gjennomføring av rettighetene. Møtene besto derfor i stor grad av rapporter fremlagt av medlemsstatenes representanter, etterfulgt av spørsmål fra komitéens deltakere. Vi var med på gjennomgang av rapporter fra Hviterussland, Sudan, Guinea og Saint Vincent and the Grenadines. Sistnevnte land møtte ikke opp og møtet besto derfor i en mer generell diskusjon blant komitémedlemmene.

Mange ulike typer rettigheter ble debattert i løpet av uka. Det var blant annet mye diskusjon rundt retten til liv, korrupsjon, tortur, kvinnelig kjønnslemlestelse, menneskehandel og ytringsfrihet.

Møtene foregikk i bygget som heter Palais Wilson, så det var her vi oppholdt oss mest. Når man reiser som delegat for ELSA har men likevel adgang til de andre FN-bygningene. Vi fikk derfor muligheten til å reise til hovedbygget, Palais des Nations, to dager. Dette er nok det bygget de fleste forbinder med FN i Genève. Inngangen er dekorert med flaggene til alle medlemsstatene. Området rundt bygget er utformet som en stor park hvor du kan gå en tur eller hilse på sauene.

Både frokosten og lunsjen i kantinen på Palais Wilson liknet lite på norsk matpakke. Til frokost ble det mye espresso og croissant. Lunsjen var det vi i Norge kaller middag, med mange varme retter å velge mellom og salatbar.

Kontakter

Da vi ankom Palais Wilson første dag var det mye vi ikke visste om hvordan ting fungerte og hvilke rom vi skulle gå til. Vi tok derfor kontakt med den første personen vi møtte utenfor kantinen. Han viste seg heldigvis å være en hyggelig person fra Usbekistan som tok på seg oppgaven som fadder hele uken. Uoppfordret gav han oss også et privat foredrag om hans personlige motivasjon for å begynne å jobbe i FN og hva han arbeidet med der. Han jobbet med såkalt “special procedure” innen fagområdet terrorisme. Dette innebærer et selvstendig arbeid fra FNs side rundt aktuelle problemstillinger, herunder besøk til medlemslandene.

Vi fikk også pratet litt med noen av komitémedlemmene, spesielt dem som var fra samme land som noen i ELSA-delegasjonen.

Reisefølge, bolig og fritid

Jeg reiste sammen med fire andre ELSA-medlemmer fra Italia, Romania og Tyskland, som samlet utgjorde ELSAs delegasjon til møtet. Vi ble raskt kjent og var mye sammen utenom møtene. Jeg valgte å leie en AirBnb sammen med en av deltagerne fra Tyskland. To av de andre bodde på hostell, mens den siste leide en AirBnb alene.

Vi spiste middag sammen hver dag. Enkelte dager dro vi på restaurant. Vi fikk blant annet testet ekte sveitsisk fondue. Prisene i Genève medførte imidlertid at vi lagde middag selv på hostellet flere dager. Ellers fikk vi sett den kjente Jet d’Eau – en 140 m høy fontene som sveitserne opprinnelig lagde for å løse et teknisk problem, men når fontenen først var der ble den omdøpt til “turistattraksjon og landemerke”. Vi fikk også tid til å rusle litt rundt i gamlebyen. Her tok vi oss blant annet råd til å gå opp i tårnet til Cathédrale Saint-Pierre, hvor vi fikk en fantastisk utsikt over byen.

Søking

Jeg kan på det varmeste anbefale andre å søke! Det har vært en flott opplevelse og det faglige utbyttet er stort selv om man ikke har planer om å jobbe med internasjonal rett i fremtiden. Saksbehandlingen er overførbar til mange andre typer organer og gir en generell forståelse for hvordan rettssystemet fungerer. Menneskerettigheter kommer også inn ved arbeid med en rekke rettsområder og innsikten man får ved å delta under behandlingen i komitéen er overførbar til store deler av juridisk arbeid i Norge.

Delegations utlyses med ujevne mellomrom på nettsiden delegations.elsa.org. og det er mange forskjellige organisasjoner å velge mellom.

Takk for turen!

Elin Furulund