Reisebrev fra New York

I samarbeid med advokatfirmaet BAHR ble ELSA Oslos prosedyrekonkurranse i internasjonale emner avholdt i oktober. Premien var en tur til New York for å besøke Norges FN-delegasjon. Vinnerne Hanna Furuseth og Karen Hjelmervik Nerbø har skrevet et reisebrev om opplevelsene på turen.

“Som vinnere av ELSAs prosedyrekonkurranse i internasjonale emner høsten 2015, var vi i månedsskiftet februar/mars i år så heldige å få reise på tur til New York. ELSA spanderte flybilletter og fire netter på hotell. I tillegg organiserte de det som skulle vise seg å bli et veldig spennende besøk hos UDs FN-delegasjon.

Dette reisebrevet skal på ingen måte være en reiseguide til New York, men bare så det er sagt: Denne byen må oppleves. Sett ”se NY-skyline” på bucketlista di med én gang. Se den helst fra Williamsburg-sida seint på kvelden, og aller helst etter at du har drukket et par drinker på Maison Premiere i Bedford Avenue. Både førstegangsreisende Karen og andregangsreisende Hanna er begge fast bestemt på å reise tilbake til denne byen igjen og igjen, og det samme vil nok du bli. Så er du advart.

Etter å ha tilbrakt nesten en uke som turister i The Big Apple, var det endelig tid for det vi håpet ville bli turens høydepunkt: Besøk hos FN og UD. Vi hadde forsøkt å pusse vekk det verste New York-støvet fra skoene og tatt på oss våre mest diplomataktige klær. Timeplan for dagen hadde vi fått for lenge siden, og vi var tidlig ute for å unngå å komme for seint. Likevel var vi både spente og litt smånervøse for hva som ventet oss da vi tok heisen opp til 38. etasje i skyskraperen på Manhattan.

Det viste seg raskt at vi var i svært gode hender. Vi ble møtt av førstesekretær og juridisk rådgiver Andreas Motzfeldt Kravik og jusspraktikant Vilde Tennfjord som begge var så hyggelige og imøtekommende at vi fort glemte å være nervøse. Resten av dagen loset de oss på ekte New York-vis over trafikkerte gater og avenyer fra møte til møte.

Opprinnelig var det foredrag om FN og FN-systemet som sto først på agendaen, men dagen skulle vise seg å bli litt annerledes enn planlagt. Før vi rakk å komme forbi resepsjonen i 38. etasje, måtte vi nemlig løpe av gårde til en seremoni i FN-bygningen for å markere at El Salvador hadde tiltrådt den internasjonale straffedomstolen (ICC). Seremonien var preget av mange lovord om arbeidet som var utført og framtidsvisjoner for samarbeidet, blant annet fra Palestina som tiltrådte domstolen i fjor. Selv om seremonien virket som hverdagskost for vertene våre, var det veldig spennende for to jusstudenter fra Oslo å få lov til å se internasjonale diplomater jobbe på nært hold.

Etter møtet fikk vi tid til en rask kaffe og matbit med jusspraktikant Vilde som ivrig delte sine beste tips om praktikantlivet og utelivet i New York. Før vi hadde rukket å spise den siste skjeen med yoghurt, var imidlertid Andreas tilbake fra sitt kaffemøte og klar for å vise oss rundt i FN-bygningen. Et høydepunkt var å få besøke Sikkerhetsrådets møtesal. Denne ble gitt som en gave fra Norge til FN i 1952 og er nylig pusset opp. Andreas kunne stolt opplyse om at det store maleriet på veggen er av kunstneren Per Krohg. Samspillet mellom fargene i maleriet til Krohg og interiøret til arkitekt Arnstein Arneberg og tapetdesigner Else Poulsson gjør salen ekstra imponerende.

 

møtesal høyt

Sikkerhetsrådets møtesal. Foto: Andreas Kravik

 

Omvisningen i FN-bygget ble ikke særlig langvarig. Vi måtte nemlig haste videre til et lunsjmøte om humanitærrett. Dette var det punktet på programmet vi hadde gledet oss mest til, og vi ble ikke skuffet. Møtet ble ledet av Naz K. Modirzadeh, grunnlegger og leder av ”Program on International Law and Armed Conflict” (PILAC) ved Harvard Law School. Problemstillingen var ”How do we know when wars end and why does it matter?”. Det hele begynte med et interessant foredrag fra Modirzadeh før det ble åpnet for spørsmål fra salen. Som de foreløpig forholdsvis ubeleste humaniterrettsnerdene vi er, valgte vi å sitte stille og notere. Møtet ga likevel mersmak på humanitærretten, og utgjorde slik en fin avslutning på dagen hos UDs FN-delegasjon. De spennende humanitærrettslige problemstillingene fikk oss endelig til å glede oss litt til å komme hjem til Norge og tilbake på lesesalen.

Alt i alt har vi hatt en fantastisk New York-tur og en veldig spennende dag hos FN og UD. Om vi skulle ha noe å utsette på opplegget hos UD og vårt eget turistopplegg, måtte det være at vi gjerne skulle ha vært der lenger. Men den eneste løsningen på det problemet er vel å reise tilbake. New York er en fascinerende og overveldende by, full av spennende nabolag og med nye eventyr på hver subway-stasjon. Vi vil virkelig anbefale alle å reise dit. Aller best blir nok likevel turen dersom man også får med seg en tur til UDs FN-delegasjon, samt påspandert flyreise og fire netter på hotell. Og aller lettest er det kanskje å få til dette dersom man melder seg på ELSAs prosedyrekonkurranse i internasjonale emner 2016. Vi anbefaler derfor alle å melde seg på konkurransen til høsten. New York ligger der og venter på deg.”

Karen Hjelmervik Nerbø og Hanna Vik Furuseth